Foto van Linda van der Scheer
Linda van der Scheer

Keto Coach, Hypnotherapeut

Insulineresistentie begrijpen, herkennen en omkeren voor een gezonder leven

Insulineresistentie is een veelvoorkomend gezondheidsprobleem. Helaas wordt het vaak verkeerd begrepen en daardoor ook slecht aangepakt. Deze blog werpt licht op wat insulineresistentie precies inhoudt, hoe het je welzijn beïnvloedt en welke stappen je kunt nemen om het aan te pakken.

Inhoud

Wat is insulineresistentie?

Om insulineresistentie te begrijpen, moeten we eerst de rol van insuline begrijpen. Insuline, het hormoon geproduceerd door de alvleesklier, speelt een cruciale rol bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Dat doet insuline door, zodra de bloedsuikerspiegel te hoog is, cellen aan te sporen glucose op te nemen. Deze opgeslagen vorm van glucose noemen we glycogeen. We kunnen slechts een beperkte voorraad glycogeen hebben. Als er nog glucose over is, dan wordt dit omgezet in lichaamsvet en opgeslagen in de vetcellen. Insuline wordt daarom ook wel het opslaghormoon genoemd.

Insulineresistentie wordt omschreven als een aandoening waarbij de cellen in het lichaam niet goed meer reageren op insuline. Wat maakt dat de cellen niet meer op insuline reageren? Door het huidige westerse dieet, dat voornamelijk uit koolhydraten bestaat, zijn de cellen bij de meeste mensen overladen met glucose. De cellen nemen daardoor geen glucose meer op. Dit fenomeen wordt insulineresistentie genoemd. Als reactie hierop gaat het lichaam meer insuline aanmaken om het bloedglucose-gehalte naar beneden te krijgen. Dit maakt de insulineresistentie alleen maar erger. 

Insulineresistentie kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen zoals het risico op diabetes, hartziekten en andere aandoeningen. Het is belangrijk om te weten wat de mogelijke gevolgen zijn voor je gezondheid en wat je eraan kunt doen.

Insulineresistentie en diabetes type 2

Insulineresistentie is het voorstadium van diabetes type 2. Zonder aanpassing van dieet en leefstijl zal de resistentie verergeren en dat leidt vrijwel altijd tot bètaceldisfunctie. Dit wordt veroorzaakt door een vervette alvleesklier. Je alvleesklier is dan niet langer in staat om voldoende insuline te produceren om de bloedsuikerspiegel te reguleren. Hierdoor zal het bloedglucosegehalte oplopen en zal diabetes type 2 vastgesteld worden. Het begrijpen van deze relatie is cruciaal om vroegtijdige maatregelen te nemen en het risico op diabetes te minimaliseren.

Symptomen en risicofactoren

Naast diabetes verhoogt insulineresistentie het risico op diverse gezondheidsproblemen, waaronder hartziekten, metabool syndroom en zelfs dementie. Symptomen zoals vermoeidheid, hoofdpijn en concentratieproblemen kunnen ook optreden. Het bewustzijn van deze signalen is essentieel voor tijdige interventie en preventie.

Maar hoe weet je dan of je insuline resistent bent?

Leververvetting is één van de vroegste tekenen dat je hyperinsulinemie en insulineresistentie aan het ontwikkelen bent. Dit kan via een echo worden vastgesteld. Ook de aanwezigheid van buikvet is een belangrijke indicatie voor zowel leververvetting als insulineresistentie. Idealiter zou de omvang van je taille minder dan de helft van je lichaamslengte moeten zijn. Je kunt ook een bloedtest laten doen. Deze test heet HOMA-IR.

Het is belangrijk om bewust te zijn van deze symptomen en risicofactoren, zodat je op tijd actie kunt ondernemen om je gezondheid te beschermen. Raadpleeg een arts voor een juiste diagnose en behandeling van insulineresistentie.

Omkeren en voorkomen van insulineresistentie

Een gezonde leefstijl is de sleutel tot het omkeren van insulineresistentie. Reguliere lichaamsbeweging, een koolhydraatarm dieet, voldoende slaap en stressmanagement zijn van vitaal belang. Een waardevolle aanvulling is intermittent fasting. Door langere periodes niet te eten geef je je lichaam de gelegenheid om opgeslagen reserves te gebruiken.

Neem actie voor een gezonder leven

Laat insulineresistentie niet onopgemerkt verergeren. Herken de symptomen en neem proactieve stappen om je gezondheid te beschermen. Het keto dieet is een koolhydraatarm dieet. Samen met intermittent fasting is dit de perfecte combinatie om insulineresistentie aan te pakken. Ontdek de kracht van een gezonde leefstijl en overweeg coaching op het gebied van keto en intermittent fasting om je reis naar welzijn te versterken.

Neem de regie over je gezondheid:
Ontdek coaching voor keto en intermittent fasting


Je hebt nu de waardevolle kennis over insulineresistentie en hoe het je gezondheid kan beïnvloeden. Zet vandaag nog concrete stappen om insulineresistentie te overwinnen. Wil je begeleiding op maat en ondersteuning bij het implementeren van een gezonde leefstijl? Een keto coach kan je begeleiden op deze reis naar een gezonder en energieker leven.